VA Marloes

Virtual Assistant

Een vraag die ik regelmatig hoor van mensen die willen starten als VA is: wat kan ik überhaupt betekenen voor iemand? Ik ben nog niet eens begonnen met de opleiding. Ik ben geen secretaresse, dus wat weet ik nou? 

Een hele begrijpelijke vraag. Als je besluit om het roer om te gooien, om misschien je vaste baan wel op te zeggen, begint je mind natuurlijk met van alles en nog wat te verzinnen waarom je het niet zou moeten doen. Hoe heb ik dat dan aangepakt? Hier mijn gedachten hierover aan de hand van een aantal quotes.

Start before you’re ready

Het is een veelgehoorde quote, maar hij klopt als een bus. Als je begint terwijl je er nog niet helemaal klaar voor bent, heeft je mind niet zo veel tijd om bezwaren aan te voeren. Want heus waar… Geloof jij alles wat je denkt? Ik heb absoluut de neiging om dat te doen, maar kan ook steeds beter mijn gedachten gewoon zien als niet meer dan dat: gedachten.

Als je eerst alles tot in de puntjes voor elkaar wil hebben, alles geleerd wil hebben, helemaal geen twijfels meer wil hebben, dan komt het er echt nooit van. Dus, hup! Weg met die twijfels, gaan met die banaan!

Je bent nooit te oud om te leren

Als ik iets de afgelopen tijd heb gemerkt, is het dit wel. Iets meer dan een jaar geleden wist ik niet hoe je een website moet bouwen. Wat Active Campaign is. Hoe je de kwartaalaangifte van de belastingdienst doet. Hoe je een verkoopgesprek voert. Maar dat heb ik allemaal geleerd.

Niemand heeft er iets aan als je doet alsof je iets kunt, terwijl dat niet zo is. Veel beter is het om eerlijk te zijn over wat je wel kunt en meteen aan te geven dat je bereid bent om te leren. Eén van mijn opdrachtgevers merkte terecht op: ‘Ik heb zelf ook geleerd hoe Active Campaign werkt, dus jij kunt het ook leren.’ Heus waar, veel van deze dingen zijn echt niet moeilijk. Als je interesse en motivatie hebt, kun je alles leren wat je wil.

To be irreplaceable one must always be unique

Iedereen, werkelijk iedereen, heeft kennis of vaardigheden die waardevol zijn voor anderen. Daar geloof ik echt heel sterk in. De één is een geboren creatieveling en draait zo een mooie poster in Canva in elkaar. De ander heeft een groot organisatorisch vermogen, waardoor ze snel orde op zaken kan stellen. Weer een ander heeft veel technisch inzicht, waardoor een website geen geheimen kent. En ga zo maar door. Er zit altijd iemand te wachten op jouw kennis en vaardigheden. Voor jou zijn ze wellicht niet zo bijzonder. Je doet het immers met twee vingers in de neus. Maar juist daarom kun jij zo waardevol zijn voor iemand anders! Dat wat jij met gemak doet, is voor een ander misschien een mega vervelende klus.

Ga eens bij jezelf na: wat doe jij met gemak? Bij welke activiteiten kom je gemakkelijk in een flow? En dat kan dus zelfs zoiets zijn als handdoeken opvouwen hè?! Het hoeft niet aan het VA-schap gerelateerd te zijn. Als je dit van jezelf weet, kun je je afvragen wat voor vaardigheden daar bij horen. Ik vind die handdoeken opvouwen dus helemaal niet zo erg. Ik hou van een nette stapel in de kast. Wat dat zegt over mij? Dat ik goed orde op zaken kan stellen. Dat ik hou van structuur en dat gemakkelijk aan kan brengen. Dat lijkt bij die handdoeken wellicht wat suf, maar als je dit vertaalt naar een opgeruimde inbox of een tot in de puntjes verzorgde administratie, heb je opeens goud in handen!

Tot slot

Dus onthoud goed dat je het beste kunt starten als je nog niet alles weet, dat je alles kunt leren wat je wil en dat je mega veel waarde al in je hebt. Geloof in jezelf en je bent al halverwege.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met me op!