VA Marloes

Virtual Assistant

Blog 4 online cursus
Tegenwoordig schieten de online cursussen, trainingen en programma’s als paddenstoelen uit de grond. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het online leren. In dit artikel wil ik je vertellen waarom ik zelf graag een online cursus wil maken, waarom iedere VA wat mij betreft een eigen online cursus zou kunnen maken en welke voordelen zo’n online cursus heeft. Lees je mee?

Mijn verhaal

Bijna anderhalf jaar geleden startte ik als virtual assistant. Al vrij snel had ik een opdrachtgever, de leukste natuurlijkūüėČ en maakte ik wat uren voor haar. Ik besteedde nog wat uren aan mijn opleiding, maar merkte vrij snel dat mijn dagen vol zaten. Er zou nog wel een opdrachtgever bij kunnen, maar daar had ik wel echt genoeg aan. Ik merkte ook dat ik het prima vind om voor √©√©n opdrachtgever iedere dag klaar te staan, maar ik vroeg me af of ik dat bij vijf opdrachtgevers tegelijk nog steeds leuk zou vinden. Dit betekende automatisch dat mijn maandelijkse inkomen niet verder kon groeien. Hm… jammer!
 
Ik werd dan ook getriggerd toen ik las over passief en schaalbaar inkomen. Passief inkomen is inkomen dat los staat van uren en jouw fysieke aanwezigheid. Beleggen en investeren zijn voorbeelden van passief inkomen, maar ook bloggen (inkomen uit advertenties en affiliates) en online producten (handleiding, tools, designs, etc.) verkopen vallen onder passief inkomen. Bij een schaalbaar inkomen moet je vooral denken aan producten of diensten waar je één keer tijd in steekt en daarna doorlopend geld mee kunt verdienen.
 
Een online cursus is ook een vorm van passief, schaalbaar inkomen. Je kunt deze één keer maken en daarna doorlopend blijven verkopen. Aangezien ik zelf Onderwijskunde heb gestudeerd, werd ik natuurlijk meteen enthousiast van het idee om zelf een online cursus te maken. Anderen iets aanleren vind ik nog steeds het leukste om te doen en mijn interesse en passie zit in het onderwijs. Maar wat kon ik anderen nou aanleren? Het duurde even voor het kwartje viel, maar uiteindelijk besloot ik om een online cursus te maken waarin ik anderen leer hoe je een online cursus maakt (volg je me nog?).

Waarom iedere VA een online cursus kan maken

Ik geloof oprecht dat iedere virtual assistant een online cursus zou kunnen maken. Allereerst geloof ik namelijk dat iedere VA een bepaalde expertise heeft. De √©√©n is een kei in het inregelen van ActiveCampaign, de ander is een ster in designs maken in Canva en weer een andere doet de financi√ęle administratie met twee vingers in de neus. En nu zal je misschien denken ‘Ja, maar er zijn al zo veel cursussen over ActiveCampaign. Wat voegt die van mij nog toe?’ De toegevoegde waarde zit in jou! Jij zal een hele andere online cursus maken dan iemand anders, gewoon omdat jij anders in elkaar steekt. En met de ene persoon heb je wel een klik en met de andere niet. Zo zal jij andere klanten aan je binden dan iemand anders. En dat is helemaal ok√© en dus ook d√© reden dat ook jij een cursus kan maken over welk onderwerp dan ook.
 
Daarnaast struikelen veel VA’s over het technische aspect van een online cursus. Ingewikkelde betaalkoppelingen met je boekhoudpakket, een LearnDash-omgeving op je WordPress-website (watte?!)… Maar wist je dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn? In principe zou je zonder enige aanpassing een online cursus kunnen geven, door bijvoorbeeld iedereen die zich aanmeldt handmatig een factuur te versturen en de lessen via de mail te versturen. Vooral in het begin, als je nog niet veel deelnemers hebt, voldoet dit prima. Loopt alles en haal je al een leuk inkomen uit je online cursus, dan kun je altijd nog iemand de technische kant voor je laten regelen. Want ja, als alles automatisch gaat, scheelt dat wel weer een hoop tijd.
 

Voordelen online cursus

Er zijn een aantal voordelen van het hebben van een online cursus:
  • Je blijft jezelf ontwikkelen en wordt echt expert op een bepaald gebied
  • Je steekt √©√©n keer tijd in het ontwikkelen van de cursus en kunt deze daarna oneindig vaak verkopen
  • Je komt in contact met jouw ideale klanten en breidt je netwerk verder uit
  • Je blijft zelf baas over jouw eigen tijd en agenda
  • Je hebt geen technische kennis nodig om een online cursus te maken

Tot slot

Zoals je kunt lezen ben ik enthousiast. De komende tijd zal je van mij dan ook alles te weten komen over hoe je een online cursus maakt. Wil je niets missen en automatisch op de hoogte blijven van al het nieuws? Schrijf je dan hieronder in voor mijn nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief