VA Marloes

Virtual Assistant

Regelmatig heb ik gesprekken met mensen die graag VA zouden willen worden, maar nog twijfels hebben. Een veelgehoorde vraag is: ‘Ga ik mijn collega’s niet missen als VA?’. Een logische vraag natuurlijk. Misschien zie je jezelf voor je, alleen op je rommelige zolderkamer. Af en toe een belletje met een opdrachtgever en that’s it. Ik heb echter ervaren dat je juist heel veel leuke contacten kunt opdoen als zelfstandig ondernemer en VA. Zodat je je collega’s helemaal niet hoeft te missen! Vandaar dat ik je in deze blog wil voorstellen aan je nieuwe collega’s als je VA wordt.

Andere VA’s

Sinds ik VA ben, heb ik onwijs veel contact met andere VA’s. Je zou deze natuurlijk als concurrenten kunnen zien, maar daar doe je jezelf en de ander echt tekort mee. Beter zie je ze als collega’s. Iedere VA heeft zijn eigen specialisatie of vakgebied (Benieuwd wat die van jou is? Lees dan vooral dit blog ook eens). Iedere VA is een ander type mens. Dus bij iedere opdrachtgever past een andere VA. Hoe fijn is het als je een netwerk om je heen hebt, waar je opdrachtgevers naar door kunt verwijzen als de opdracht niet bij jou past (en waar anderen opdrachtgevers naar jou kunnen doorverwijzen natuurlijk!). Een netwerk waar je al je vragen, twijfels en onzekerheden mee kunt delen. Waar je je successen mee kunt vieren. Fantastisch toch?

En waar vind je dan die andere VA’s? Als je een opleiding doet of hebt gedaan zul je daar veel VA’s tegen komen. Ook zijn er op Facebook en LinkedIn een heleboel community’s te vinden. En sowieso zijn op social media veel VA’s te vinden. Dus connecten maar en maak gebruik van dit leuke netwerk! Volgen wij elkaar bijvoorbeeld al op Instagram? Stuur me gerust een DM!

Business buddy

Als je als VA start is het vaak ook fijn om een business buddy (of buddy’s) te hebben. Dit hoeft niet eens persé een VA te zijn, maar kan ook een zelfstandig ondernemer in een andere branch zijn. Met een business buddy kun je bijvoorbeeld zakelijke doelen sparren. Je kunt elkaar bij de les houden en stimuleren om te groeien als ondernemer. Maar af en toe samen lunchen of een dagje weg is natuurlijk ook gezellig. Een business buddy vind je bijvoorbeeld door een oproepje op social media te zetten.

Opdrachtgevers

Je opdrachtgevers zijn natuurlijk ook je nieuwe collega’s. Dit zijn de mensen met wie je regelmatig contact hebt over het werk wat je doet. Met wie je overlegt over wat er nog moet gebeuren. Met wie je feedback uitwisselt over dat wat gedaan is. Maar met wie je ook af en toe voor de gezelligheid af kunt spreken, gewoon omdat jullie het zo goed kunnen vinden samen. En hoe vind je dan die opdrachtgevers? Je leest in dit blog hoe ik dat voor elkaar kreeg.

Flexwerkplek-gebruikers

Ik heb zelf een tijdje op een hele leuke flexwerkplek gewerkt waar veel andere zelfstandig ondernemers werkten. Dé uitgelezen plek om contacten te maken, gezellig samen te lunchen, ideeën voor je eigen business op te doen, samenwerkingen aan te gaan en ga zo maar door. Lijkt dit je leuk? Kijk dan eens om je heen of er ergens flexwerkplekken beschikbaar zijn. Onderzoek of je een dagdeel kunt gaan sfeerproeven. En kies de leukste plek voor jou uit.

Collega’s genoeg dacht ik zo!

Er zijn vast nog veel meer mensen te bedenken die je als collega’s zou kunnen zien. Misschien kom je bij een groot bedrijf te werken en ontmoet je daar veel mensen. Misschien werk je samen met meerdere mensen aan een groot project. Kijk hierbij vooral naar wat fijn is voor jou. Zoek de opdrachten en opdrachtgevers uit die bij je passen. Spreek je het liefst fysiek af? Zorg dan dat je opdrachtgevers niet te ver weg wonen (tenzij je reizen geen probleem vindt). Wil je graag met meerdere mensen samenwerken, zoek dan naar projecten of grote bedrijven om mee samen te werken. Werk je juist het liefst online? Zorg dan dat je online zichtbaar bent en daar connect met anderen.

En dat vind ik nu juist het allerleukste aan het VA-schap en zelfstandig ondernemer zijn: dat je de baan kunt creëren die bij jou past. Heb je nog vragen? Of wil je eens sparren over jouw eigen twijfels? Neem dan gerust contact met me op! Altijd leuk om van je te horen.