VA Marloes

Virtual Assistant

onderwerp online cursus

Zo’n online cursus, dat lijkt je wel wat. Wat passief, schaalbaar inkomen genereren: ja, top idee! Helemaal na het lezen van mijn vorige blog natuurlijk…

Je agenda zit nu vol met 1-op-1 afspraken en werkzaamheden, dus je merkt dat je niet verder kunt groeien. Maar je weet gewoon dat je nog veel meer mensen wil helpen met jouw kennis en expertise. Tegelijkertijd ben je ook een duizendpoot. Je bent goed in veel verschillende dingen. Waar moet die online cursus in vredesnaam over gaan? Welk onderwerp kies je?

In deze blog geef ik je tips om te onderzoeken waar jouw online cursus over zou kunnen gaan. Pak een A4-tje en schrijf gewoon alle ideeën die in je opkomen hier op. Denk zo breed mogelijk, maak zorg dat de dingen die je opschrijft zo specifiek mogelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld ‘websites’ opschrijven. Maar bedoel je dan websites bouwen of onderhouden? Het design van een website? Een website in WordPress of een ander platform? Of alles tegelijk? Schrijf alles wat in je opkomt op. Later kun je altijd nog wegstrepen. Voor nu gaat het er om dat je zo veel mogelijk ideeën verzamelt.

Expertise

De meest voor de hand liggende optie is een online cursus over jouw expertise. Vragen die je kunnen helpen:

  • Waarvoor komen klanten naar jou toe? Wat vragen ze veel aan je?
  • Waar help je je huidige klanten mee?
  • Waar zou je klanten graag mee willen helpen?
  • Waar ben je echt goed in en waar kun je veel over vertellen?

Eigen ervaring, wat je hebt meegemaakt

Ook kun je een online cursus maken over een transformatie die je hebt doorgemaakt. Een situatie in je leven waar je veel over geleerd hebt en waarmee je anderen kunt inspireren en helpen. Denk hiervoor terug aan welke moeilijke situaties in je leven je overwonnen hebt. Of welke krachtige keuzes heb je gemaakt en wat kun je anderen daarover leren?

Baan/opleiding uit het verleden

Waar je ook naar kunt kijken is welke opleidingen en welke banen je in het verleden hebt gehad en wat je daar hebt geleerd. Welke kennis of vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens een opleiding of baan heb je nu nog steeds iets aan?

Hobby/interesses

Tot slot kun je ook kijken naar wat je in je vrije tijd graag doet. Wat zijn je hobby’s? Wat vind je heel erg interessant om over te lezen of naar te kijken?

Maar het belangrijkste is…

De lijst met onderwerpen voor online cursussen is wat mij betreft echt eindeloos. Maar het belangrijkste is toch wel dat het een onderwerp is waar jouw vuurtje van gaat branden. Waar je enthousiast van wordt, waar je niet over uitgepraat raakt. Die passie en enthousiasme heb je nodig om het onderwerp op je cursisten over te brengen. Niets zo fijn als een geïnspireerde leraar. Ga daarom, nadat je alle ideeën op een A4-tje hebt gezet, nog een langs al deze ideeën en omcirkel die ideeën waar je echt blij van wordt. Wordt het al wat specifieker? Ik hoop van wel!

Realiseer je dat je geen ‘foute’ keuze kan maken. Dat je nu een onderwerp kiest, betekent niet dat je daar je leven lang bij moet blijven. Dat is misschien juist wel het leuke van een online business: over een paar jaar maak je gewoon een online cursus over een ander onderwerp. Of je maakt eerst een cursus over het ene onderwerp en daarna een cursus over een onderwerp wat daar mooi op aansluit. De mogelijkheden zijn eindeloos.

En de laatste tip van Flip: denk nou niet ‘ja maar, er zijn als zo veel cursussen over….’ Nou ja, je mag het wel denken, je mag er alleen niet naar luisteren. Een online cursus wordt uniek door degene die hem geeft. Jij zal een onderwerp weer op een hele andere manier brengen dan iemand anders. En misschien heb jij wel hele andere ideeën over het onderwerp. Dus gewoon lekker gaan met die banaan! Kies een onderwerp die bij jou past, dan zit je altijd goed.

Wil je vel vaker tips ontvangen over het maken van een online cursus? En wil je graag als eerste op de hoogte zijn als ik mijn eigen online cursus lanceer? Schrijf je dan hieronder in voor mijn nieuwsbrief. I’ll keep you posted!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief