VA Marloes

Virtual Assistant

Eén van de eerste vragen die ik vaak krijg: ‘Maar Marloes, je was nog niet eens begonnen met de opleiding en je had al een klant. Hoe dan?!’ Als startende VA zijn klanten natuurlijk van levensbelang. Nou ja… Niet echt natuurlijk, het leven gaat wel door. Maar het is wel heel fijn als je gemakkelijk nieuwe klanten krijgt. In dit blog geef ik je een paar tips die kunnen helpen om klanten aan te trekken.
 

Tip #1: verspreid je verhaal

Allereerst is het heel belangrijk om zichtbaar te zijn en je verhaal te verspreiden. En daarmee bedoel ik niet dat je tegen iedereen moet zeggen dat je zo graag klanten wil vinden. Ik bedoel daarmee vooral dat je iedereen moet vertellen wat je aan het doen bent en waarom je het zo leuk vindt. Deel je enthousiasme en passie. Heb het over je opleiding op verjaardagen, vertel tegen de kapster waarom je gekozen hebt om VA te worden, vertel de andere moeders op het schoolplein wat een VA eigenlijk is, etc. Stel nou dat de man van één van die moeders een stukadoor is die het zo druk heeft dat hij niet meer aan zijn administratie toekomt. Dan is de link met jou snel gelegd. Of stel nou dat die kapster nadenkt over een nieuwe website en jij hebt net verteld dat je dat zo leuk vindt om te doen, dan zal ze jou sneller benaderen.
 

Tip #2: Wees zichtbaar op social media

Verschijn regelmatig met je (bedrijfs-)naam en gezicht op social media. Ik weet dat veel mensen dit spannend vinden, want er zijn natuurlijk allemaal stemmetjes die zeggen dat je haar niet goed zit, dat je wallen onder je ogen hebt of te veel rimpels om te tellen. Maar als je live met een klant afspreekt, ziet hij/zij jou ook gewoon zoals je bent. Inclusief bad-hairday, wallen en rimpels. Dus reken af met deze stemmetjes en wees gewoon jezelf. Echt, geloof me, dat is het enige wat mensen willen zien. Soms zie ik social media accounts waar niet eens de naam van die persoon op staat (alleen de bedrijfsnaam) en waar ik nergens een foto kan ontdekken. Zo zonde! Ik haak dan al af, omdat ik geen flauw idee heb wie er achter dat account zit. Dus hoppatee! Met je naam én gezicht op social media, zodat potentiele klanten je leren kennen en contact met je op kunnen nemen.
 
Op deze manier kreeg ik ook mijn tweede klant. Doordat ik op regelmatig op social media deelde waar ik mee bezig was, bleef ik in haar hoofd rondspoken. En toen ze hulp nodig had bij het beheren van haar mailbox, nam ze contact met me op. Echt waar. Zo simpel kan het zijn.
 

Tip #3: werk aan je mindset

Mijn uitgangspositie was super relaxed. Dat realiseer ik me altijd heel goed. Ik had voordat ik de opleiding begon geen baan, dus een inkomen van mijn kant hebben mijn vriend en ik niet persé nodig. Toch was er wel enige financiële druk, want de opleiding moest wel betaald worden en dat geld hadden we, mede doordat ik al twee jaar niet werkte, niet zomaar op de plank liggen.
 
Mijn derde tip heeft echter wel te maken met deze uitgangspositie. Doordat ik niet persé een streefinkomen voor mezelf in gedachten had, was ik niet geforceerd op zoek naar nieuwe klanten. Iedere klant die ik kreeg was mooi meegenomen. Ik had een rotsvast vertrouwen in dat het goed zou komen en dat ik klanten zou vinden. Daar heb ik nooit aan getwijfeld. En aan dit vertrouwen en het geloof dat het goed komt, kun je natuurlijk ook werken als je wel de druk voelt om klanten te vinden. Vertel jezelf regelmatig dat er meer dan genoeg werk is voor iedereen. Dat ook jij met gemak nieuwe klanten kunt vinden. En als je stemmetjes in je hoofd opmerkt die iets anders vinden (‘Ja ho eens even, zo makkelijk kan het toch niet zijn?’ of ‘Dit gaat echt nooit goed komen.’), dan dirigeer je gedachten vriendelijk de andere kant op (‘Maar ik vertrouw erop dat het goed komt’).
 

Kortom…

Deze drie dingen hebben er bij mij voor gezorgd dat ik zonder al te veel moeite twee klanten kreeg en daarnaast nog vijf gesprekken met potentiële klanten. Verspreid je verhaal, wees zichtbaar en werk aan je mindset en dan komt het echt allemaal goed.
 
Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met me op!